1. Пешеходният маршрут към водопад Райското пръскало започва от местността "Паниците". Местността се намира на 4 километра от Калофер като пътя към нея през цялото време се движи по поречието на река Тунджа. Местността е последната точка до която можете да стигнете с Вашия автомобил, тъй като след местността започва границата на Национален парк Централен Балкан и движението на МПС-та не е разрешено, а и пътя е планински и е непроходим с лек автомобил. И така след като оставите Вашия автомобил, екипирани добре и с настроение поемате посока към Хижа "Рай".
2.Маршрута е маркиран през цялото време и е много малко вероятно да се загубите. През определен период от време има поставени табели и указания къде се намирате. Самия маршрут след местността "Паниците" навлиза в територията на Национален парк "Централен балкан", след около 15-20 минути вървене пеша по маркираната пътека ще излезете пред красива дървена арка, която всъщност е самия вход на парка. Арката се намира в местността "Поняка" и до нея има изградени информационни табели, които ще Ви помогнат да се ориентирате и получите полезни напътствия за Вашето движение в парка.
3. И така след като преминете арката и официално сте на територията на Централен балкан започвате едно леко изкачване през буково-дъбова гора, което ще Ви отведе до до южната част на планинско пасище с името "Параджика" и пред Вас за пръв път ще се разкрие красивата гледка към резерват "Джендема". Прехода през буково-дъбовата гора не е голям, около 30-40 минути ходене с нормално темпо. Стигайки до "Параджика" Вие можете да се любувате на красивите гледки на Стара планина. Тук е идеалното място да спрете, починете и хапнете.
4. И докато го правите можете да наблюдавате околните върхове на Стара планина - Ботев, Равнец, Капаклия, Арманкая и Хайдута. След като отдъхнете,време е да продължите Вашето изкачване към водопада. Предстои ви около 30 минути ходене преди да стигнете входа на резерват Джендема. Не се притесявайте тук е лесната част. Преди да достигнете резервата не Ви очакват почти никакви стръмнини а приятна разходка сред горските поляни. Стигайки веднъж входа на резерват "Джендема" става малко по-натоварено и тук може да се каже, че започва по-серионата част във Вашето изкачване.
5. Прехода през самия резерват е атрактивен с това, че е необходимо да се спуснете почти до самото му дъно и речното корито и след това по стръмно нанагорнище да се изкачите до Малкия купен, зад който се намира водопада. Прехода не е лесен и е най-трудната част от прехода ви към Райското пръскало. Отнема на туристите между 1ч и 30м до 1ч и 50м. И така веднъж преодоляли голямото "нанагорнище" и купена ще усетите за пръв път, че си е заслужавало да биете всичкия този път. Пред вас се разкрива красива долина в дъното на която, само на 5 минути ходене пеша, се намира хижа "Рай", а зад нея водопад Райското пръскало.
6. Красотата на водопада е несравнима, като видео от нея можете да видите тук. Нека да споменем, че за да стигнете точно до самото Райско пръскало имате още около 20мин преход от хижата до него. И така като обобщение за времето необходимо Ви за прехода до водопада от местността "Паниците" можем да кажем, че то варира межди 3ч и 4ч и половина в зависимост от Вашето темпо на ходене, но трудът за изкачването определени си заслужава за да видите и да се насладите на най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало.

Търсене на хотели

Дата на настаняване

Дата на напускане

  • Хотели в Калофер                                     
  • Семейни хотели в Калофер                    
  • Хотели Поморие                                           
  • Райското пръскало
  • Райските скали
  • Маршрути за водопада
  • Видео от Райското пръскало
  • Райско пръскало
  • Водопад Райско пръскало
Партньори: